Stift / Krone

Bestill din neste time hos oss

Menu
Hvor fant du oss
Velg..
Menu
Ønsket ukedag:
Alle dager passer
Ønsket tid:
Når som helst
Menu
*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen

Få nyheter på Facebook

Vi holder deg oppdatert om aktuelle temaer innen tannhelse, nyheter fra bransjen og vi vil i perioder ha spennende tilbud som bare annonseres på våre Facebooksider.

Våre priser

Fast protetikk
Priser fra
Fast protetikk
Priser fra
 • Stift
  2660 - 3180,-
 • Helkrone keram, zirkon, MK (inkl tekniker)
  Fra 6200 - 6900
 • Inlay/Onlay (Porselensinnlegg)
  Fra 6200 - 6900
 • Gullinnlegg
  Fra 6200 - 6900
 • Skallfasetter / laminater
  8240,-
  Behandling
  Priser fra
  Behandling
  Priser fra
 • Helkrone keram, zirkon, MK (inkl tekniker)
  Fra 6200 - 6900
 • Stift
  2660 - 3180,-
 • 1 implantat med krone
  13.000 (m. refusjon) ca. 25.000 (u. refusjon)

Bestill din neste time hos oss

*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen

Stift / Krone

Av og til knekker en tann i nivå med tannkjøttet. Dersom tannen er rotfylt, er det likevel mulig å bygge den opp igjen. Siden det er lite tannsubstans igjen (fig. I), må det først monteres en stift i den rotfylte tannen. Stiftens funksjon er å forankre oppbygningen.


         figur I

Fremstilling av stift og krone

Før stiften kan monteres, må tannens rotfylling kontrolleres. Om rotfyllingen ikke lenger holder mål, bør den gjøres om igjen før stiften settes på plass.

Dersom rotfyllingen vurderes og finnes tett og av god kvalitet, fjernes en del av rotfyllingsmassen for å gjøre plass til stiften (fig. II). Deretter kan stiften festes med en egnet sement (fig. III). Rundt stiften bygger man så opp en masse (konus) som slipes og formes til (fig. IV). Nå kan man ta avtrykk av den beslipte tannen, sende dette til en tanntekniker og få den ferdige kronen tilbake klar for sementering (fig. V og VI). Hele prosessen tar vanligvis 1 til 2 uker.

figur II   figur III  figur IV  figur V  figur VI  

Å restaurere en tann ved hjelp av stift og krone er tidkrevende og kostbar behandling. Man kan derfor be om et kostnadsoverslag før behandlingen settes i gang.

Fremstilling av stift og fylling (alternativ behandling)


         figur VII

Et rimeligere alternativ vil være å bygge opp tannen med en fylling av kompositt (plast) (fig VII). Fyllingen formes til og bygges opp rundt stiften. Dette regnes normalt som en svakere løsning, med dårligere estetikk sammenliknet med en krone.

Tannlegen vil kunne informere om hvilke alternativ som er mulig i hvert enkelt tilfelle.


Mulige komplikasjoner:

Behandling med stift og krone (eller fylling) er i de fleste tilfeller god og trygg behandling. Vær likevel oppmerksom på følgende: 
 • Formen til rotkanalen kan føre til rotperforasjon når man borrer for å gjøre plass til stiften. I slike tilfeller er det oftest nødvendig å ta bort tannen.
 • En tann som er rotfylt og har stift og krone, vil aldri være like sterk som en frisk tann. Ved tygging kan belastningen på stiften bli stor og stiften/tannen kan knekke.
 • En rotfylt tann med stift vil alltid være mer utsatt for utvikling av sprekkdannelser i roten. Dette kan i verste fall medføre at tannen må trekkes.
 • Selv om rotfyllingen tilsynelatende er av god kvalitet når stiften monteres, kan det likevel ha kommet bakterier ned langs den gamle rotfyllingen.
  Dette kan vise seg på et senere tidspunkt ved at tannen blir øm å belaste, på grunn av en infeksjon i kjeven rundt rotspissen.Det kan bli hull også i en rotfylt tann som har stift og krone. Det svake punktet er overgangen mellom tannen og kronekanten. Det er derfor viktig å være nøye med renholdet i dette området.
loader