Visdomstenner - Renhold og behandling

Bestill din neste time hos oss

Menu
Hvor fant du oss
Velg..
Menu
Ønsket ukedag:
Alle dager passer
Ønsket tid:
Når som helst
Menu
*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen

Få nyheter på Facebook

Vi holder deg oppdatert om aktuelle temaer innen tannhelse, nyheter fra bransjen og vi vil i perioder ha spennende tilbud som bare annonseres på våre Facebooksider.

Bestill din neste time hos oss

*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen

Visdomstenner

Visdomstenner - Fakta

Visdomstennene er de tennene som bryter frem sist, vanligvis i 18-24 års alder. Siden de er plassert bakerst i hver kjeve, er det ikke alltid de har god nok plass til å komme helt ut. Visdomstenner som på denne måten er delvis dekket med tannkjøtt, kan være vanskelige å holde rene (fig. I).
 
Plakk og matrester kan da legge seg inn under tannkjøttet og resultere i plagsomme betennelser rundt visdomstannen (fig. II). Typiske tegn på slike betennelser er smerter, hevelse i tannkjøttet rundt den delvis frembrutte tannen og gapevansker. Det kan også forekomme vond lukt eller smak fra området på grunn av bakterieinfeksjonen.

Om man har slike plager relatert til en visdomstann, kan tannlegen skylle bort bakteriene og på denne måten løse problemet midlertidig (fig. III-IV). Tidvis er det i tillegg nødvendig med antibiotika for å roe ned infeksjonen. Visdomstenner som er disponert for denne typen problemer, bør trekkes.
visdomstenner
visdomstann
trekke-visdomstenner
Figur I
Figur II
Figur III
Figur IV

Visdomstenner med hull

Et annet vanlig problem med visdomstenner er karies (hull i tennene). Vansker med renhold kan over tid gjøre at det utvikles hull i selve visdomstannen (fig. V), eller i tannen foran (fig. VI).
hull-visdomstann infeksjon-visdomstann
 Figur V  Figur VI


Behandling av vidomstenner

En visdomstann med hull kan ofte repareres med en fylling, men i mange tilfeller kan det være fornuftig å få den fjernet. Som regel er ikke trekking av visdomstann komplisert.

Er visdomstannen helt frembrutt, kan den ofte fjernes med vanlig tanntrekking. Dersom røttene er mer kompliserte eller tannen ikke er brutt helt frem, kan det være nødvendig med en operasjon for å få den ut. I begge tilfeller skjer inngrepet under lokalbedøvelse. For ytterligere informasjon om fjerning av visdomstenner, se temaet ”Tanntrekking / kirurgi”.

Har du spørsmål om visdomstenner eller ønsker å prate med en tannpleier kan du kontakte oss her
loader